Bolhafertőzöttség

A bolhafertőzöttség rendkívül kellemetlen kedvenceink számára és a legtöbb kutyatartó számára ellenszenves egy fertőzött állat látványa. A külső élősködő jelenléte önmagában kellemetlenséget jelent kutyánk részére, idegesítik és zavarják az állatot, így viselkedésbeli problémát okozhatnak. Időnként vakaródzás vagy szőrhullás jelentkezik. Amennyiben ezek a tünetek súlyosak, akkor nem egyszerű bolhafertőzésre kell gondolni, hanem az un. bolhaallergiára. Ezekben az esetekben a bolha nyála egyes kutyáknál allergiás reakciót vált ki, amelynek következtében erős viszketés alakul ki és a vakaródzás miatt súlyos bőrgyulladás. Érzékeny kutyáknál az allergiás reakció kiváltásához akár egy bolha csípése is elegendő, mivel a bolha nyála a bőr kollagénjével reakcióba lép. A bolhaallergiás dermatitis esetében a hát- és faroktő tájékon jellegzetes pörkök jelennek meg (úgynevezett göbös-pörkös bőrgyulladás). Az erős viszketés következtében fellépő vakarózás sok esetben gennyes bőrgyulladást (pyodermiát) és a szőr kihullását eredményezi.

Bolhák elleni védekezés alapvető jelentőségű kedvenceink mindennapjaiban. A bolhák nagyon gyorsan, súlyos problémát okoznak mind kutyája, mind az egész család számára. Mindössze néhány bolha elegendő ahhoz, hogy otthonát egy nap alatt megfertőzze, hiszen a nőstény bolhák 40-50 vagy ennél is több petét képesek rakni egyetlen nap alatt. A bolhák nagymértékben gazdaállat-specifikusak, de ritkán előfordulhat, hogy a kutyák és macskák bolhái megcsípik az embert. Egy-két nap alatt elmúló, de addig kínzóan viszkető a csípésük. Néha előfordul, hogy érzékeny egyéneknél, gyerekeken csalángöb (urticaria) jön létre. Fontos megjegyezni, hogy a bolhák a galandférgek köztigazdái lehetnek. A bolha kutyagalandféreggel is megfertőzheti az embert.

Annak érdekében, hogy megelőzzük a bolhaallergiás dermatitist, meg kell akadályoznunk a bolhacsípést.  Erre kiválóan alkalmas az Exspot® (www.exspot.hu) készítmény, amely un. repellens (távoltartó)  hatást fejt ki, ennek köszönhetően a paraziták lábszervét rendkívül erős inger éri, ami arra készteti őket, hogy a kezelt területet azonnal elhagyják és ne is akarjanak vért szívni.