Szeptember 28.: A veszettség elleni küzdelem világnapja - Együtt csökkenthetjük az esetek számát

A veszettség nem egzotikus betegség - Európa még mindig érintett, hiszen a vadállomány fertőződhet -, hanem a világ egyik legfenyegetőbb zoonózisa. Tudtad, hogy világszerte évente közel 30 000 gyermek haláláért felelős? Te is segíthetsz a vírus terjedésének megakadályozásában! Tudj meg többet cikkünkből és hívd fel a figyelmet rá, hogy a világ jobb hely lehessen.

 

Miért van szükség a veszettség elleni küzdelem világnapjára?


2020-ban még mindig terjed a veszettség. Évente világszerte majdnem 59 000 emberéletet követel - és az áldozatok majdnem fele gyermek.


A veszettség súlyos problémát okoz Afrikában és Ázsiában, azonban Európában is rögzítettek eseteket a közelmúltban. Az Európai Unióban csekély számú emberi esetet jelentettek, a legtöbb országban a vadállatok fertőződnek meg veszettséggel. Hazánkban leginkább rókákban mutatják ki, emberi esetet pedig 1994 óta nem regisztráltak.Fontos, hogy felhívjuk rá a figyelmet, mivel a tünetek megjelenése után a betegség rendszerint halálos. Sajnos a veszettség a szegénység és az elhanyagoltság kórja. A világ legszegényebb területei a leginkább érintettek, mivel nincs erőforrásuk a védekezésre. Ahhoz, hogy a veszettség többi ne szedjen emberi áldozatot, komoly elköteleződésre van szükség.


 
Az oltás a fegyverünk


A veszettség teljesen megelőzhető. Megfelelő oltási programmal kockázata nem csak csökkenthető, de teljesen felszámolható.

A siker kulcsa a magas átoltottsági arány - éves szinten legalább 70 százalékos- hogy eltöröljük a betegséget. Az átoltottságot fent kell tartani az egész világon, hosszú éveken keresztül annak érdekében, hogy végleg legyőzzük a veszettséget. Annak ellenére, hogy az oltás már a múlt századtól elérhető, az emberi esetek 99 százalékát kutyaharapás okozza. Ezért a helyi hatóságok szigorú szabályozásokat hoztak a veszettség megelőzésének érdekében a kutyapopulációkban.

Az oltatlan kijáró macskák is kitettek a magas fertőzésveszélynek, azonban javasolt a szobacicák oltása is. Az Egyesült Államokban a jelentett macska-esetek száma meghaladta a kutyákkal kapcsolatosakét, ezért létfontosságú, hogy megóvjuk a macskákat is.Amikor beoltatod kedvenced, nem csak az ő egészségét óvod meg, hanem jobbá teszed az állatok és emberek életét, egészségét az egész világon.

Az oltásokkal kapcsolatos álhírek veszélyesek, hiszen emberek és állatok életét, egészségét teszik kockára. Mindig ellenőrizd az információ forrását, használj megbízható tanulmányokat és cikkeket a tájékozódáshoz. A vakcina az egyik legbiztonságosabb módszer, hogy megelőzzük a veszettséget.Mit tehetsz TE?


Először is, elengedhetetlen, hogy beoltasd kedvenced a veszettséggel és más fertőző betegségekkel szemben. Egyes termékek választásával pedig támogathatod a veszettség elleni harcot Afrika és Ázsia elhagyatott közösségeiben. Kérdezd erről állatorvosod!Kötelességünk az is, hogy tájékoztassuk azokat, akiknek a leginkább szüksége van rá. Kezdeményezz beszélgetést barátaiddal és családoddal a témában, vitassátok meg a vakcinázás fontosságát. Felhívhatod a veszettség elleni küzdelem világnapjára a figyelmet úgy is, hogy megbízható cikkeket osztasz meg a veszettség veszélyeiről.

Tudj meg többet a veszettségről korábbi cikkeinkből:
Még mindig félnünk kellene a veszettségtől?
A veszettség elleni védőoltás kihagyásáért súlyos pénzbüntetés jár
Így küzdünk a veszettség ellen

Légy felelősségteljes ember. Légy felelősségteljes gazdi.
Források:
https://www.britannica.com/biography/Louis-Pasteur
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rabies
https://portal.nebih.gov.hu/-/2019-tavaszan-ismet-vakcinazzak-veszettseg-ellen-a-rokakat
https://www.who.int/rabies/veterinary_vaccines/en/
https://www.merckvetmanual.com/cat-owners/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders-of-cats/rabies-in-cats

Megosztás Tetszik