Mit érdemes tudnunk a kutya májáról?

Mindenki tisztában van vele, hogy a máj egy nagyon fontos szerv nemcsak az emberekben, de a kutyákban is. Számos jelentős funkciót tölt be, és károsodása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A májbetegség tünetei nem specifikusak, és olykor könnyű elmulasztani azt a pillanatot, amikor valami baj történik a májjal.


Mi a máj és milyen szerepet tölt be a testben? Mi károsíthatja a kutya máját? Milyen tünetek utalnak májbetegségre? Hogyan védhetjük meg kedvencünk máját? Az alábbiakban megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésekre és bemutatni, hogy milyen tényezők jelenthetnek veszélyt kutyája májára nézve.

 


Mi a máj és mi a szerepe?
A máj rendkívül fontos szerepet tölt be az állatok testében. A munka oroszlánrészét a hepatociták végzik – a májsejtek, melyek a szerv funkcióiért felelősek, úgy mint a bomlástermékek tárolása és feldolgozása, az emésztőrendszerben lévő zsírok emésztéséhez szükséges epe termelése, a hőszabályozásban való részvétel, valamint hatással van a szervezetben a vérkeringésre és az energiagazdálkodás szabályozására is. A máj egy másik fontos feladata a vér megszűrése és mind a testben termelt, mind a külső toxinok eltávolítása. Ezen kívül a legtöbb gyógyszert a máj bontja le és távolítja el a szervezetből.

 

Mi károsíthatja a májat?
A máj remekül regenerálódik, és így sok dologgal megbirkózik anélkül, hogy azok zavart okoznának a működésében. Működési zavara csak akkor okoz tüneteket, ha jelentős része nem működik megfelelően. Májkárosodást okozhatnak:
- mechanikai sérülések;
- neoplázia (egy szövet kontrollálatlan növekedését jelenti)
- hosszú távú nem megfelelő táplálkozás: alultápláltság, vitaminok és aminosavak hiánya, túlzott zsír vagy szénhidrát bevitel;
- biológiai ágensek, mint például: vírusok, baktériumok, gombák, paraziták;
- toxikus anyagok: mérgek és néhány gyógyszer
- gyulladás

 

Mik a májkárosodás tünetei?
A májbetegség során előforduló tünetek általában nem túl specifikusak. Kezdetben az állat hányhat, hasmenés, étvágycsökkenés, fokozott szomjúság és poliúria (fokozott vizelet ürítés) alakulhat ki. A kutyák levertek, vagy csak kevésbé aktívak és játékosak, esetleg nem akarnak hosszabb sétákat tenni. A betegség előrehaladottabb szakaszaiban a kutyák jellemzőbb tüneteket mutathatnak: a has megnagyobbodása, sárgaság – a nyálkahártyák (kötőhártya, íny) és a bőr (leginkább a fülön és a has bőrén látható) besárgulása. Amint már említettük, a máj egyik fontos funkciója a toxinok eltávolítása. Ha a máj nem működik megfelelően, ez a funkciója is megszűnik. A mérgező anyagok a testben keringenek a vérrel, és hatással vannak az idegrendszerre. Ekkor a tünetek az enyhe tompaságtól és az alapparancsokra történő válaszadásra való képtelenségtől a szembetűnő rendellenességekig terjedhetnek, beleértve az úgynevezett körözést, a fej hozzányomását különféle tárgyakhoz, a céltalan vándorlást, gyengeséget, ataxiát , vakságot, nyáladzást, elbutulást, a viselkedés megváltozását (pl. agresszió), összeesést, rohamokat és kómát, és végül a máj teljes működési zavarát követően bekövetkezik a halál.

 

Melyek a kutyák legfontosabb májbetegségei? (2)


A kutyák klinikai gyakorlatban leggyakrabban előforduló májbetegségei: krónikus májgyulladás, örökletes krónikus májgyulladás, portoszisztémás sönt (rendellenes véráramlás), elsődleges és másodlagos májrák. A mérgező anyagok okozta májkárosodás kutyáknál rendkívül ritka.

 • Akut májgyulladás - akut májelégtelenség kialakulásához vezethet, amely akkor következik be, ha a szerv több mint 80% -a károsodott. A májgyulladás következménye olyan akut nekrózis (májsejt elhalás) lehet, melyet például a következő tényezők okozhatnak: herpeszvírus, Leptospira (a leptospirózis kórokozója), Babesia (kullancsok által terjesztett kórokozó, babéziózist okoz), kutya-adenovírus 1-es szerotípusa (a Rubarth betegség kórokozója).
 • Krónikus idiopátiás májkárosodás - leggyakrabban középkorú kutyáknál diagnosztizálják, amikor a betegség eredendő oka nem határozható meg.
 • Örökletes krónikus májgyulladás. Egyes kutyafajták hajlamosak a réz lerakódásával kapcsolatos krónikus hepatitis kialakulására. Ez a betegség gyakran számos terrierfajtát érint - bedlington, skye vagy west highland white. Emellett megtalálható az amerikai és angol cocker spánielekben, valamint a dalmatákban is.
 • A portoszisztémás sönt veleszületett betegségként gyakori a törpe schnauzerekben, a yorkshire terrierekben, az angol bulldogokban, a shih tzu-kban, a lhasa apso-kban, a cairn terrierekben, az ír szetterekben és a retrieverekben. A betegség egy abnormális érrendszeri összeköttetés következménye, amely a májban a véráramlás csökkenéséhez vezet, és korlátozza a szerv káros anyag megkötő és semlegesítő képességét.
 • Májrák: lehet elsődleges májrák valamint más szervekből származó áttétek a májba, leggyakrabban idősebb kutyáknál fordul elő, általában 10 éves kor felett.
  A májkárosodást okozó mérgezés rendkívül ritka kutyákban. Szerencsére a kutyák nem érintkeznek olyan anyagokkal, amelyek általában májkárosodást okoznak az emberekben, mint például az alkohol, gombatoxinok (aflatoxin) és néhány gyógyszer. Mindazonáltal mindig gondoskodjunk róla, hogy kedvenceink biztonságban legyenek és ne érintkezzenek potenciálisan veszélyes anyagokkal, mint például az embereknek szánt gyógyszerek vagy vegyszerek. Néha azonban kedvenceinknek is gyógyszeres kezelésre szorulnak, ám ilyen esetben az állatorvos ügyel rá, hogy a megfelelő készítményt írja fel!


A gyógyszerek használata ártalmas a kutyám májára?
Az egyes vegyi anyagok toxikus hatásai elsősorban az adagtól függenek. Ezt a középkorban már a Paracelsus (1493-1541) is megállapította, aki kora progresszív orvosi gondolkodásmódjának kiemelkedő képviselője volt. A mérgek testre gyakorolt hatásának fő információforrásként bevezette az adag fogalmát, mint a kémiai vegyület terápiás vagy toxikus hatását befolyásoló fő tényezőt. Híres és még ma is helytálló az a kijelentése, miszerint „A mennyiség teszi a mérget.” (Kis adagban gyógyszer, nagy adagban méreg.)
(Latin: Dosis facit venenum). (1)


Minden állatgyógyászati készítmény törzskönyvezési eljárás útján kerül jóváhagyásra, majd forgalomba. Mit jelent a “törzskönyvezési eljárás”? Ez egy összetett folyamat, melynek célja az emberek és állatok egészségének és környezetének védelme. Minden gyógyszergyártó köteles biztosítani, hogy az általa gyártott gyógyszerek megfeleljenek a rendeltetésüknek valamint a forgalomba hozatali engedély követelményeinek. Biztonságosnak, kiváló minőségűnek és hatékonynak kell lenniük. Ez vonatkozik a májtoxicitására is. Ha van májkárosító hatása a készítménynek, az minden esetben szerepel a betegtájékoztatóban.

 

Az állatorvos felelőssége a megfelelő gyógyszer kiválasztása kedvencünk számára. Néha nehéz döntést kell hoznia, és mérlegelnie kell az így szerzett előnyök és az okozott kár arányát, hogy az állat segítségére legyen egy adott esetben. A gyakorlatban egyetlen gyógyszer sem közömbös a test számára, de mi értelme lenne olyan gyógyszereket alkalmazni, amelyek hatástalanok. Az állatorvos tudása és tapasztalata segít elkerülni a különböző gyógyszerekben lévő hatóanyagok veszélyes és káros kombinációit, ezáltal ki tudja választani az állat egészségi állapotának megfelelő gyógyszerformát, adagot és alkalmazási módot. Összefoglalva, a toxikus májkárosodás előfordulhat, de rendkívül ritka. A betegtájékoztatónak és az állatorvos iránymutatásának megfelelően használt gyógyszerek nem ártalmasak kedvence számára.

 

Hogyan lehet megelőzni a májbetegséget?

 • megfelelő étrend alkalmazásával: egy megfelelően kiegyensúlyozott étrendnek, amely igazodik az életkorhoz, az egészségi állapothoz és kedvencünk aktivitásához, nagy jelentősége van a májbetegségek megelőzésében. Nem minden kutyának van szüksége májvédő étrend-kiegészítőkre. Használatuk meghatározott javallatok alapján szükséges. Ne használjon étrend-kiegészítőket saját döntése alapján, mindig konzultáljon állatorvosával.
 • rendszeres vérvizsgálat - mely felnőtt állatokban évente egyszer, idősebb állatokban félévente szükséges, lehetővé teszi a máj állapotának ellenőrzését. Néha előfordul, hogy a kutya teljesen egészségesnek tűnik, míg a laboratóriumi vizsgálatok során kiderül, hogy a mája nem egészséges. Ebben az esetben az állatorvos a helyes diagnózis érdekében további vizsgálatokat rendel el, és ezek eredménye alapján javasolja a megfelelő kezelést.
 • védőoltások – ne feledkezzen meg a fertőző betegségek elleni rendszeres védőoltásokról. Néhány betegség, mint például a Rubart-kór vagy a leptospirózis, nagyon veszélyesek a kutya májára. Rendszeres vakcinázással elkerülheti őket.
 • a mérgek elkerülése: ha kutyája hajlamos mindent megenni a séták során, tegyen rá kényelmes szájkosarat vagy tanítsa meg, hogy ne keressen mindenhol ételt. Ne tegye lehetővé, hogy hozzáférjen az otthon használt vegyszerekhez, és soha ne adjon neki gyógyszert a saját döntése alapján, különösen azokból ne, melyek a saját otthoni gyógyszeres szekrényében találhatók.


1. Toksykologia weterynaryjna podstawowe zagadnienia. Dariusz Barski
2. Czynnościowa i enzymatyczna diagnostyka wybranych chorób wątroby psów. Magdalena Żmigrodzka, Anna Winnicka, Magazyn Weterynaryjny 16.03.2018

Megosztás Tetszik