Hogyan védekezzünk a természet apró szörnyei ellen?

A bolhák és kullancsok akár rövid idő alatt megfertőzhetik kedvencedet, elég csak a napi sétákra gondolni, ez remek lehetőség az élősködőknek a támadásra. A bolhák és a kullancsok alig várják, hogy kisállatod bundáját nevezhessék ki új otthonuknak, onnan pedig akár rád is átmásszanak. Természetesen az állatorvosod segítségére ilyenkor is számíthatsz: ha minden előzetes információt megkapsz tőle és tartod magad a javaslataihoz, akkor semmi okod a félelemre. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat az ektoparaziták elleni felkészülésről.

 

Kullancs
A kullancs minden fejlődési szakaszában – lárva, nimfa, imágó – vérrel táplálkozik. Általában a melegvérű állatokat kedveli, ezért gyakran támad egereket, nyulakat, macskákat, kutyákat, őzeket, teheneket – emellett az embert is. Március és november közt a legaktívabb, de az utóbbi évek megfigyelései alapján, hőmérséklet és páratartalom függvényében már jóval korábban megjelenhet, illetve tovább is maradhat. Nemcsak a zöldövezetekben és az erdőkben él meg: évről évre egyre jellemzőbb a városok parkjaiban, de lakóövezetekben is.

A leggyakoribb, kullancs által terjesztett kutyabetegségek: a babéziózis, az anaplazmózis, a lyme-kór és az ehrlichiózis, melyek akár súlyosan is károsíthatják a belső szerveket, és részleges vagy végleges bénulást okozhatnak. Ráadásul ezeknek a veszélyeknek egy része az embert is fenyegeti.

Bolha
A bolha rendkívül kicsi, lapos, szárny nélküli rovar, amely kifejlett korára kezd el emlősök vérével táplálkozni. A bolhapeték nem a gazdaállat szőrére tapadnak, hanem a földre hullanak. A bolhalárva kerüli a száraz és napos helyeket, ezért padlórésekben rejtőzik, hogy aztán ott bebábozódjon. Bábként rendkívül ellenálló a nedvességgel és a hőmérsékletingadozással szemben, és addig marad így, amíg a légmozgások alapján úgy érzi, hogy a közelben gazdára találhat.

A bolha minden évszakban aktív. Más állatoktól közvetlen fertőzéssel, vagy olyan területek érintésével kaphatjuk el, ahol korábban bolhás állat járt.

A bolha a többi között allergiás dermatitisszel fenyeget, ami a kutyák egyik leggyakoribb bőrgyógyászati problémája. A vakarózás vagy az allergia gyakran felülfertőződéshez is vezet, melyek bőrgyulladást okoznak.
A bolha emellett bartonelliózissal, hemoplazmózissal vagy rickettsiózissal is fenyeget, amelyek kellemetlen, magas lázzal járó tüneteket okozhatnak, és akár hosszantartó antibiotikumos kezeléseket is szükségessé tehetnek állat és ember esetében egyaránt. Emellett a bolha egy jól ismert kórokozó, a galandféreg terjesztésében is köztigazda-szerepet játszik.

Védekezés
A védekezés mikéntjéhez mindig az állatorvosod szavait vedd elsődlegesnek, de néhány alapigazságot mi is tisztázunk.
Mindenekelőtt: minden kisállatnak szüksége van ektoparazita elleni védelemre. A benti állatoknak is, hiszen a bolhák és a kullancsok több csatornán, így például a ruházatodon, vagy egy másik állat látogatásával is eljuthatnak hozzájuk.
A következő fontos dolog, hogy mindig kérdezd meg állatorvosodat a legújabb, innovatív termékekről: melyik tabletta, csepp vagy nyakörv a legjobb választás? A havonta használatos szerek adagolását nagyon fontos pontosan követni, ha ugyanis kimarad egy adag, akkor a védelemben szünet fel; bizonyos paraziták életciklusa igen hosszú, ezért kisállatodat és az otthonotokat is újrafertőzhetik.

Kiskedvenced saját, speciális igényei és tulajdonságai alapján egyéb, kiegészítő eszközök is fontosak lehetnek a védelemhez. Például, ha a kutyád szokott úszni, az szükségessé teheti vízálló termék használatát, vagy ha a macskádnak nehéz beadni a gyógyszereket, jobb választás lehet a könnyen alkalmazható cseppek beszerzése.

A kullancsok előszeretettel bújnak a testen is nehezen hozzáférhető helyekre. Például hónaljba, az ágyék területére, vagy épp a talppárnák közé. Ezért ideálisak a teljes testet érintően hatószerek, ellenben a helyileg alkalmazott nyakörvekkel vagy a cseppekkel szemben, melyek a hatóanyagnak a bőr zsírrétegében való felszívódására támaszkodnak. Ha ez a réteg sérült úszás, sampon vagy fésülés miatt, akkor a módszer is veszíthet hatékonyságából.

A kutya és a macska nem ugyanúgy reagál a különféle szerekre. Egyes hatóanyagok, amelyeket kutyák parazitavédelmére fejlesztettek ki, mérgezőek lehetnek a macskák számára. Ezért, ha az állatorvosod különböző termékek használatát javasolja a kutyádnak és a macskádnak, mindenképp tégy így, és ne keverd össze őket, hiszen ez akár életveszélyt is jelenthet a cica számára. Természetesen kaphatóak általánosan használható termékek, ezért lehet, hogy a legbiztonságosabb, ha ilyet alkalmazol, ha kutyád és macskád is van. Kérd ki állatorvosod véleményét!

Hazaérkezve…
A kint töltött idő után fontos, hogy ellenőrizd kisállatod testét, bundáját (és persze saját magadat is). Ha bármi találsz gyanúsat és nem tudod biztosan, mit tégy vele, azonnal keresd fel az állatorvost. Ő megállapítja, milyen parazita támadta meg kiskedvencedet, és biztonságosan, professzionálisan eltávolítja azt.


Összefoglalva: ha rendszeresen beszélsz az állatorvosoddal, és minden fő tudnivalót észben tartasz az ektoparaziták elleni védelemről, akkor el tudjátok kerülni a fertőződést. Sose felejtsd el, hogy a megelőzés mindig könnyebb, mint a baj kezelése.

Megosztás Tetszik