Bolhák és kullancsok télen

Gondolkozott már azon, hogy mennyi ideig kell védelmet biztosítania kedvencének a külső paraziták ellen? Úgy gondolja, hogy a hőmérséklet csökkenésével lazíthat a védekezésen? Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akik télen nem védik kedvencüket a külső élősködőktől, hatalmas hibát követ el! Ha szeretne többet megtudni négylábú barátja védelméről az őszi-téli időszakban, olvassa el cikkünket! Kedvence számos külső parazitával találkozhat az év bármely szakában. Jelenleg a bolhák és kulacsok jelentenek veszélyt háziállata számára.

 

Bolhák
A bolhák kicsi, oldalról lapított, szárnyatlan rovarok, melyek kifejlett alakja emlősök vérével táplálkozik. A bolhák kiváló ugrók. A macskabolha (Ctenocephalides felis) ugrásának átlagos hossza 19,9 cm (minimum 2 cm, maximum 48 cm). A kutyabolha (Ctenocephalides canis) még ennél is lenyűgözőbb, ugrásának átlagos hossza 30,4 cm (minimum 2 cm, maximum 50 cm) (1). Ha az embernek hasonló képességei lennének, 200 m magasra tudna ugrani! A bolhák hatalmas potenciállal rendelkeznek a környezetben való túlélésre. Egy felnőtt bolha 11 napon keresztül naponta körülbelül 20 petét képes lerakni. Kedvező körülmények között körülbelül 80 nap alatt bolhapeték milliói áraszthatják el a háztartást, így biztosítva a paraziták következő generációit.
A bolhák életciklusának 4 szakasza van. Ahhoz, hogy egy felnőtt nőstény bolha petéket tudjon rakni, emlősök vérét kell fogyasztania. A bolhapeték nem tapadnak meg a gazdaállat szőrén, hanem a földre esnek, és a környezetbe kerülnek. A bolhapeték apró, fényes, fehér golyók, melyek csak nagyító alatt látszanak. A bolhalárvák 6 napon belül kikelnek a petékből. Úgy néznek ki, mint az apró hernyók, és szabad szemmel ezek sem láthatók. A bolhák ebben a formájukban kerülik a száraz és fényes helyeket, a padló számtalan repedésében bújnak meg, ahol kis idő elteltével bebábozódnak. A bolha ezen fejlődési alakja, mielőtt a kifejlett példány kikelne, ellenáll az alacsony pártartalomnak és hőmérsékletnek. A kifejlett bolha 140 napig is a kokonban maradhat! Amint a körülmények a bolha számára kedvezővé válnak, a kifejlett példányok elhagyják a bábot, hogy táplálkozni kezdjenek kedvencünkön.

Miért veszélyesek a bolhák?
A bolha nemcsak egy bosszantó probléma, amely állandó viszketést okoz. A bolhák felelősek az úgynevezett bolhaallergiás dermatitisz kialakulásáért is (2). A bolhák nyála és ürüléke - mivel allergén idegen fehérjét tartalmaz - erős allergiás reakciót okozhat macskában vagy kutyában. A vakarózás vagy a bolhák által okozott allergiás reakció következményeként gyakori a másodlagos bakteriális fertőzés, mely lokális bőrgyulladásban nyilvánul meg. Mi több, a bolhák gyakran előforduló paraziták, melyek számos kórokozó és zoonózis fertőzés vektorai lehetnek, beleértve a Dipylidium caninum-ot, a Bartonella fajokat és az Acanthocheilonema reconditum-ot (2). A bolhák közvetítői lehetnek a pestisnek is, amely egy rendkívül veszélyes, a Yersinia pestis baktérium által okozott betegség. A pestis jelenleg számos endémiás területen fordul elő Ázsiában és Afrikában (az 1990-es években a járványokról számoltak be Vietnamban, Zambiában és Indiában). A 21. században járványokat jegyeztek fel Algériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Madagaszkárban (3).

Kullancsok
A kullancsok a Pókszabásúak osztályába tartozó ektoparaziták. Minden fejlődési alaknak – lárva, nimfa, kifejlett – vérre van szüksége a növekedéshez. A kullancsok általában a melegvérű állatok vérével táplálkoznak, áldozataik között találhatók többek között egerek, nyulak, kutyák, macskák, szarvasmarhák és emberek is. Éghajlatunkon március és november között a legaktívabbak, habár a hőmérséklet és páratartalom függvényében korábban is megjelenhetnek, és tovább aktívak maradhatnak. A kullancsok nemcsak erdőkben és réteken fordulnak elő. Gyakran találkozhatunk velük városi környezetben, parkokban vagy kisebb zöldterületeken is. A kullancsok által terjesztett, kutyákra veszélyes leggyakoribb betegségek a babéziózis, Lyme-kór, anaplazmózis és ehrlichiosis.
-Babéziózis: jelenleg ez a kutyák kullancsok által terjesztett egyik legveszélyesebb betegsége. A fertőzés következtében az egysejtű paraziták (leggyakrabban Babesia canis) elpusztítják a kutya vörösvérsejtjeit. Ez súlyos vérszegénységhez és sárgasághoz vezet. A betegség eltérő intenzitással egész Európában jelen van. A parazitát a Dermacentor reticulatus és a Rhiphicephalus sanguineus terjeszti.
-Lyme-kór: emberekben és állatokban is előforduló krónikus betegség, melyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz. A kullancs minden fejlődési alakja (lárva, nimfa, adult) hordozhatja a baktériumot. A kórokozó a kullancs táplálkozása során kerül a kutya szervezetébe. Ezután a Borrelia bekerül a véráramba, majd eljut a szervekbe, az idegrendszerbe és az ízületekbe. A baktériumok hosszú ideig életképesek maradhatnak az ízületi folyadékban és a központi idegrendszerben. Ez az oka annak, hogy kutyákban gyakran hosszú ideig tünetmentes a fertőzés.
-Anaplazmózis: az Anaplasma phagocytophilum (főként Észak- és Közép-Európában) és az Anaplasma platys által okozott, a Földközi-tengeri térségben előforduló betegség. A kórokozók hordozói az Ixodes ricinus (A. phagocytophilum) és a Rhipicephalus sanguineus (A. platys) kullancsok. A lappangási idő körülbelül 1-2 hét. A fertőzött kutyában előforduló tünetek: apátia, étvágytalanság, láz, sápadt nyálkahártyák, hányás és hasmenés. Az anaplazmózis az emberekre is veszélyes betegség, melyet fertőzött kullancs csípése által kaphatnak meg.
-Ehrlichiózis: az Ehrlichia canis baktérium által okozott betegség, melyet a Rhipicephalus sanguineus kullancs terjeszt. A lappangási idő 1-3 hét. Az ehrlichiózis három formáját különböztetjük meg - akut, szubklinikai és krónikus. A betegség tünetei nagyon különbözőek lehetnek, gyakran nem túl specifikusak: láz, gyengeség, apátia, étvágytalanság, nyirokcsomók megnagyobbodása, májmegnagyobbodás, lépmegnagyobbodás, fogyás.


A kullancsok és bolhák ősszel és télen is fenyegetést jelentenek.
A bolhák akkor is keresik áldozatukat, amikor a hőmérséklet 0 Celsius fok alá csökken (4). Ha nem védi kedvencét ebben az időszakban, az fertőzéshez vezethet (5). A garázsok, pincék, tárolóhelyiségek, valamint a szőnyegek, kanapék és a parketta rései ideális menedéket jelentenek a felnőtt bolhák, valamint lárvák vagy bábok számára. A bolhák így több hónapig is életben maradhatnak (6). Sajnos ez a kullancsokra is igaz – túlélhetik a telet és aktívak maradhatnak még akkor is, amikor a hőmérséklet éppen csak 0 fok felett van (7).  

Hogyan védheti meg kedvencét a külső élősködőktől?
Szerencsére számos módon megvédheti kedvencét és otthonát az ektoparaziták ellen. Ezek egyike, hogy rendben tartja a kertet. A fű rendszeres nyírása, a száraz levelek és gallyak eltávolítása rendkívül hasznos lehet.
Tartsa tisztán kedvence kinti és benti fekhelyét. Ha a kutya ágyához párnák vagy takarók is tartoznak, időnként mossa ki ezeket forró vízben (8). Ha erdő közelében él, mindig távolítsa el az ételmaradékot az etetőtálakból. Az ételmaradék odavonzhatja a rókákat és egyéb vadállatokat, melyek számos parazitát hurcolhatnak be kertjébe (9).
Ne felejtse el rendszeresen porszívózni a szőnyegeket és azokat a helyeket, ahol kedvence a legtöbbet tartózkodik. Ennek köszönhetően megszabadulhat a bolhapetéktől (10). Rendszeresen ürítse a porzsákot is.
Minden séta után nézze át kedvence szőrzetét, és figyelje, hogy nem kezd-e intenzívebben vakarózni. A szőrzet mellett ne feledkezzen meg a mancsok és fülek ellenőrzéséről sem.


Megelőzés
Nincs jobb, mint a megelőzés! A bolhák és kullancsok egész évben veszélyeztetik kedvencét, ne hagyja abba a védekezést. Kutyája ősszel és télen sincs biztonságban. Érdeklődjön állatorvosánál a leghatékonyabb és legmodernebb ektoparazita elleni szerekről. Jegyezze fel az alkalmazás időpontját és állítson be emlékeztetőt, hogy ne felejtse el időben újra beadni. Minimalizálja a külső paraziták inváziójával járó kockázatot és egész évben védje kedvencét még akkor is, hulló leveleket vagy havat lát az ablakon kinézve.


Ahogy láthatjuk, az ízeltlábúak - rovarok vagy pókszabásúak - számos veszélyes betegséget hordozhatnak. Az éghajlat felmelegedése sok negatív hatással jár, melyek egyike a veszélyes rovarok vagy pókszabásúak szélesebb körben való elterjedése. Ez a mi szélességi körünkön is tapasztalható. Növekszik az egyes kullancsok által terjesztett betegségek (pl. bebéziózis) kiterjedése, és az ízeltlábúak aktivitási ideje meghosszabbodik - kora tavasztól késő őszig aktívak.
A jobb megelőzni, mint gyógyítani szabálynak megfelelően ne feledkezzen meg kedvence védelméről. Védje a bolháktól, kullancsoktól és szúnyogoktól. Ne feledje, hogy a bolhák egész évben előfordulhatnak, ezért kedvencét az év 365 napján védeni kell tőlük. Érdeklődjön állatorvosánál a bolhák és a kullancsok elleni védelem legkorszerűbb és leghatékonyabb gyógyszereiről. Ha a Földközi-tenger környékére utazik kutyájával, védje a szúnyogoktól és a lepkeszúnyogoktól. Érdeklődjön állatorvosánál a Scalibor nyakörvről, mely 5-6 hónapon át védi a kutyáját*. Ne feledje, hogy az ízeltlábúak által okozott betegségek nemcsak négylábú barátaink számára veszélyesek. Közülük sok az emberre is nagyon veszélyes. Kedvence védelmével önmagát is védi. Gondoskodjon számára megfelelő védelemről, és élvezze a hosszú és problémamentes pihenést a barátjával!

 


1.Cadiergues, M. C., et al. (2000). "A comparison of jump performances of the dog flea, Ctenocephalides canis (Curtis, 1826) and the cat flea, Ctenocephalides felis felis (Bouche, 1835)." Vet Parasitol 92(3): 239-241.
2.Przewodnik ESCCAP 03: Zwalczanie pasożytów zewnętrznych u psów i kotów.
3. Plague, „Institut Pasteur”, 6 października 2015 [dostęp 2017-10-04].
4 https://www.lewistonvet.com/fleas-and-ticks-in-the-winter-times
5 https://www.lewistonvet.com/fleas-and-ticks-in-the-winter-times
6 https://www.lewistonvet.com/fleas-and-ticks-in-the-winter-times
7 https://tickencounter.org/tick_notes/winter_tick_activity
8 https://www.petmd.com/dog/parasites/where-do-fleas-ticks-hide-in-the-fall
9 https://www.petmd.com/dog/parasites/where-do-fleas-ticks-hide-in-the-fall
10https://www.lewistonvet.com/fleas-and-ticks-in-the-winter-times

 

Megosztás Tetszik