Augusztus 17. - A fekete macskák napja: tényleg álruhás boszorkányok?

2011 óta augusztus 17-én a fekete macskákat ünnepeljük világszerte. Számos kultúrában balszerencsét és babonákat kötnek hozzájuk, ezért a világnap remek alkalom arra, hogy leromboljuk a mítoszokat és megmutassuk az embereknek: ezek az éjszín teremtmények valójában szerető társak. A fekete macskák méltatására a Kisállatorvos.hu szakértői összegyűjtötték a róluk szóló hiedelmeket és tévhiteket.

A közösségi média mindenkinek lehetőséget ad a véleménynyilvánításra, és sajnos a tévhitek és álhírek szélsebesen terjednek a világhálón. Ezek közül soknak súlyos egészségügyi kockázata lehet a kisállatokra nézve, és akár középkori hiedelmeket is támogathatnak. Ilyenek például a fekete macskákról szóló babonák... Ében bunda, a legmélyebb éjszakánál is sötétebb orr, fekete tappancsok és borostyán szemek: ez a leírása a barátságos, figyelemre éhező, játékos fekete macskáknak. De akkor honnan jönnek az előítéletek?Apró boszik fekete bundában
A modern kor fekete macskái a mai napig diszkrimináció áldozatai a boszorkányüldözés és a pestisjárvány korából származó legendák miatt. Ezen mítoszoknak semmilyen igazságalapja nincs, csupán ijesztő történetek Mindenszentek környékén. A középkori európaiak hitték, hogy a fekete macskák természetfeletti teremtmények, akik a sötét varázslók segédjei. Sőt, egyes hagyományok szerint a fekete macskák maguk az alakváltó boszorkányok. Azonban nem csak a macskák jelképezték a szerencsétlenséget, a Sátánt és a halált, de minden fekete tollú vagy bundájú állatot – például a hollókat vagy varjakat – is ezekkel azonosítottak. A legenda mögött annyi lehet a valóság, hogy a macskák éjszakai állatok, ekkor vadásznak, ez vezethetett a hiedelemhez, hogy a sötét oldal segítő szellemei.

Szerencse vagy szerencsétlenség?
Az egyik leggyakoribb babona szerint „valami" történni fog azzal, akinek fekete macska keresztezi az útját. Ezek a hiedelmek országonként változnak, számos kultúrában a szerencsétlenséget szimbolizálják, azonban a világ egyes részein kifejezetten szerencsét hoznak.

Egykoron az angol matrózok macskákkal irtották ki a rágcsálókat a fedélzeten, és mivel a patkányok és egerek nem tudtak betegségeket terjeszteni, a fedélzet biztonságosabb hellyé vált. Úgy hitték, hogy a fekete macskák szerencsét hoznak a legénységnek. Kutatások igazolják2, hogy az egyiptomi macska DNS-e így terjedt el az európai kontinensen, mivel a háziasított macskák gyakori vendégek voltak a fedélzeten - és a matrózok segítettek nekik „meghódítani a világot".


Ünnepeljük a fekete macskák napját azzal, hogy leromboljuk a róluk szóló mítoszokat, és amikor legközelebb keresztezik utunkat, biztosak lehetünk abban, hogy nincsenek rossz szándékaik, a pöttöm párducok pusztán csak tartanak valahová.

 

 

 1 - https://www.daysoftheyear.com/days/black-cat-appreciation-day/
2 - https://www.sciencemag.org/news/2017/06/ancient-egyptians-may-have-given-cats-personality-conquer-world

Megosztás Tetszik